Rakovině tlustého střeva lze zabránit kakaovými boby. V nové studii výzkumu, zveřejněné v Molecular Nutrition & Food Research Journal, který byl proveden na živých zvířatech, bylo prokázáno, že kakao může pomoci předcházet střevním potížím, které jsou spojené s oxidačním stresem, včetně karcinogeneze (vznik nádorů), způsobené chemickými látkami.

Kakao se tak zařadilo mezi superfoods - supepotraviny, a jeho produkty, jako je např. hořká čokoláda nabo kakaové nápoje (i když v mnohem menší míře než syrové kakaové boby), se ocitají na seznamu zdravých potravin. Kakao bylo uznáno jako vynikající zdroj fytochemických sloučenin, které nabízejí potenciální přínos pro zdraví.

Tato studie tak potvrzuje to, o čem se jen spekulovalo, že požívání kakaa pomáhá předcházet střevním potížím souvisejících s oxidačním stresem, jako je nástup chemicky indukované karcinogeneze tlustého střeva. María Ángeles Martín Arribas, vedoucí autor studie a badatel, prohlásil, že narušení střevního hlenu nejrůznějšími jedy a kacinogeny v potravě jsou příčinou onemocnění. Potraviny jako je kakao, které je bohaté na polyfenoly, jak se zdá, hrají důležitou roli při ochraně před onemocněním. Tato studie byla provedena na potkanech a poprvé tak byl oficiálně potvrzen význam flavonoidů obsažených v kakau jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autoři výzkumu dospěli k závěru, že strava bohatá na kakao se zdá být schopna snížit vznik oxidačního stresu. Kakao a potraviny z něj může mít také ochranné vlastnosti v počátečních stadiích rakoviny tlustého střeva, protože zmenšují premaligní neoplastické lézy. Kakao je jednou z nejbohatších potravin na množství fenolických látek, zejména na flavonoidy, jako jsou katechiny procyanidins a epicatechins, které mají četné pozitivní biologické aktivity v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, především rakoviny tlustého střeva.

No a protože dojem z léčivosti čokolády a kakaa tak trochu kazí množství cukru v těchto potravinách obsažených, nelze než doporučit nepražené syrové kakové boby.

kakao v e-shopu

zdroj: http://www.examiner.com/natural-health-in-syracuse/intestinal-pathologies-such-as-colon-cancer-may-be-prevented-by-cocoa