Cholesterol je látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Organismus potřebuje určité množství  zdravého cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí, ale příliš vysoký cholesterol zvyšuje riziko ucpávání cév, které může být příčinou srdeční a mozkové příhody. Cholesterol se v krvi přenáší dvěma typy bílkovin, lipoproteiny s nízkou a vysokou hustotou cholesterolu. Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně se pak měří škodlivý s vysokým a prospěšný cholesterolem.

Příčiny nemoci
Vysoké hodnoty cholesterolu bývají spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, olejů a nasycených tuků používaných v průmyslově zpracovaných potravinách. Dnes už víme, že cholesterol z potravy se vstřebává poměrně málo a hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány hlavně cholesterolem vytvářeným v těle, který je však ovlivňován vysokým příjmem nasycených tuků. Nadměrná váha, kouření a nedostatek pohybu rovněž přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu a částečnou roli může hrát i dědičnost.

Příznaky nemoci
Vysoký cholesterol nemá obvykle konkrétní příznaky, je ale rizikem pro jiná onemocnění s jasnými projevy, jako je například angina pectoris. Když jsou hodnoty cholesterolu hodně vysoké, můžou se tvořit nažloutlé uzlíky pod kůží na loktech, kolenech nebo v kůži pod očima.

Léčba nemoci
Pokud máte nejistotu o hodnotě vašeho cholesterolu, navštivte lékaře na nechte si výši škodlivého cholesterolu změřit. Změna stravovacích návyků a životního stylu je nejúčinnější metodou pro rovnováhu vašeho zdraví.

Co nám může pomoci
Změna stravovacích návyků, vitaminy C a E a některé rostlinné látky pomáhají udržet příznivou hladinu cholesterolu. Jeho hodnotu můžeme kontrolovat pomoci několika přírodních doplňků. Užívejte zároveň vitaminy C, E a česnek, jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání a lze je užívat společně s klasickými léky. Vitamin E nesnižuje cholesterol přímo, ale zvyšuje ochranou hodnotu cholesterolu, vitamin C zvyšuje účinnost vitaminu E. Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Dále léčitelství doporučuje výtažek z artyčoku, chrom, lecitin a hlívu ustřičnou. Maso nahraďte tučnými rybami a jezte stravu bohatou na vlákninu, celá zrna, zeleninu, ovoce, sóju, olivový olej a olej z rýžových otrub. Pravidelně se pohybujte a cvičte.