Maté (někdy také yerba maté) je nejoblíbenějším nápojem Jižní Ameriky. Vyrábí se z cesmíny paraguayské, stále zeleného stromu, dorůstajícího až 15 m.  Pěstuje se hlavně na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye.

Sklízí se celé větve s listy, staré nejlépe jeden nebo dva roky. Maté je velmi oblíbené hlavně pro vysoký obsah kofeinu a v kombinaci s ostatními látkami má pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek. Proto mělo a má maté značný význam u domorodých obyvatel, které díky němu vydrží dlouhodobé fyzické vypětí i bez vydatné stravy. Podobně jako u čaje má kofein obsažený v maté pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž práce srdce není zatížena. Kromě kofeinu obsahuje maté více než dvacet aminokyselin, vitamíny B1, B2, B3, B5, E a C, dále minerální látky jako hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík. Maté působí zároveň močopudně, podporuje trávení a napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle. Řada lidí dodržujících nejrůznější diety může v maté objevit vhodný doplněk při svém odhodlání. Tradičně se maté připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly ( kovové slámky ). Způsob se však podle možností muže lišit. Potřebnou dávku 4 – 6 lžiček maté zalijeme horkou vodou na 80°C a po vypití můžeme lístky maté opět zalít horkou vodou a celý postup opakovat až 5x. Pokud lístky maté zalijeme studenou vodou a necháme chvilku louhovat a máme nápoj zvaný tereré. Při jakékoliv přípravě maté můžeme použít k ochucení med,citrón, drcené bylinky (mátu…). Maté je však díky vysokému obsahu kofeinu nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby s vysokým krevním tlakem, proto pozor.

Pití Maté je nejrozšířenější a nejoblíbenější v Uruguayi a Argentině, přesto si ho tam jen tak nekoupíte. Materiál, tvar i zpracování kalabasy a bombilly jsou totiž předmětem osobní preference a vztahu. Každá restaurace či čerpací stanice zato nabízí horkou vodu na zalití maté ve vlastní kalabase.