Mydlice lékařská - Saponaria officinalis
Tradičně byla bylinka nezbytná nejen pro své léčivé účinky, ale hlavně díky vysokému obsahu saponinů, jako prací prostředek a šampón. Pro rychlé využití stačí hrst nadrobno nakrájených kořínků, které přelijeme 3 dcl horké vody, necháme několik hodin máčet s občasným, ale řádným protřepáním.

Poté tento výluh můžeme použít jako mýdlo či šampón. Mydlice je vytrvalá bylinka, vysoká 25 – 80 cm, lodyha přímá nebo jen krátce vystoupavá, často červeně až fialově naběhlá. Listy jsou celokrajné, přisedlé, jen dolní krátce řapíkaté, podlouhlé nebo eliptické. Kořen tvoří oddenky, které jsou křehké a výrazně aromatické. Kořen a listy mají chuť sladkou, kořen ji však má výraznější. Květenství mnohokvěté, květy rostou z trubkovitého kalichu bledě zelené barvy, na vrcholu zbarvené do lila, koruna květu je bílá až narůžovělá, plodem je tobolka. Kvete od června do října. Bylinka se vyskytuje se v Evropě na severu až po Skandinávii, na východě přes Sibiř až na Dálný Východ, druhotně pak v mírném i subtropickém pásmu Severní i Jižní Ameriky, u nás roste hojně od nížin po podhorské oblasti. Preferuje půdy kypré, vlhké a dusíkaté, podél cest, v příkopech a na rumištích. Sbírá se kořen včetně oddenků a výběžků z 2 - 3letých rostlin, jež se vykopávají nejlépe v období září až listopadu, případně brzy na jaře. Někdy se sbírá i nať a to na počátku květu. Po omytí studenou vodou se kořeny suší na slunci, na dobře větraném místě.

Obsahuje: Celá rostlina obsahuje velké množství saponinů až 5%, dále sacharidy, pryskyřice, sliz, kaučuk, basorin a minerální kyseliny.

Užití: Jako léčivku se tradičně používala hlavně k odhlenění, na léčení ekzémů, nebo jako zdroj zeleného barviva. Mydlice má antimykotické a antibakteriální účinky. Léčí poruchy látkové výměny, pomáhá při žloutence, dně, astmatu, při nemocech jater, sleziny a střev, je vhodná na obklady při zanícení pokožky a hlavně při zánětu průdušek, k odkašlávání. Ve formě obkladů se používá na zanícené rány nebo se z ní připravují antirevmatické obklady. Pro vnitřní podání se nejčastěji připravuje ve formě odvaru, 1 g kořene zalijeme šálkem vody, necháme louhovat, scedíme a užíváme maximálně 3x denně maximálně v jednotlivé dávce 3 - 8 lžic. Odvaru lze použít i při kožních potížích.

Mydlice regeneruje vlasy a čistí pleť
1 - 2  lžíce drogy zalijeme 1l vařící vody, 15 minut necháme louhovat, scedíme a po vychladnutí vlasy získaným roztokem řádně propláchneme. Na pleť necháme 1 lžíci louhovat přes noc v šálku podmáslí, ráno výluh trochu ohřejeme a jemně vtíráme do pokožky obličeje a necháme několik minut působit.

Přírodní šampón z Mydlice lékařské
Ingredience:
30 g kořene mydlice lékařské, 350 ml vody, 10 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje pro vůni a několik lžic bylinek si vybereme podle vlastní kvality vlasů, můžeme je i vynechat. Lze použít kopřivu, rozmarýn či přesličku pro normální vlasy, levanduli či potočnici lékařskou pro mastné vlasy, mateřídoušku či lopuch pro mastné vlasy, kopřiva, bazalka či šalvěj pro vypadávání vlasů a heřmánek pro lesk a zdraví vlasů.
Postup: Kořen mydlice rozdrtíme v hmoždíři, dáme do vody v nerezové nádobě a přivedeme k varu. Poté vaříme na mírném ohni 10 minut, odstavíme, přidáme bylinky a necháme vychladnout. Scedíme, přidáme esenciální olej a přelijeme do uzavíratelné láhve. Před použitím protřepeme a uchováváme v chladu až 1 týden. Umyté vlasy se doporučuje opláchnout vodou, ve které jsme rozmíchali trochu, nejlépe domácího, jablečného octa a při mytí vlasů můžeme do odměřeného množství šampónu rozmíchat žloutek. Při použití tohoto šamponu se vám nevytvoří bohatá pěna jako u chemického šampónu, ale svůj účel splní určitě.

Zajímavosti: Dříve se mydlice používala k odmašťování vlny, k praní a mytí, už mnohé indiánské kmeny používaly mydlici jako šampón a také proto jsou proslulé hustými a zdravými vlasy. V současnosti jsou mydlicové saponiny využívány při výrobě zubních past a čistících prostředků, které se používají hlavně při restaurování choulostivých starých tapet nebo oděvů. V některých zemích se přidává do halvy, jako emulgátor usnadňující spojení tuku z mletého sezamu s vodou. Dříve se mydlice považovala za vhodný prostředek pro očistu svatyň, osob, rouch a magického náčiní.

Podle některých studií se oddenek mydlice dnes považuje za jedovatý, a proto by se vnitřně měl používat s rozmyslem, nejlépe pod dohledem lékaře - může způsobit krátkodobé ochrnutí svalstva.