Bylinky a superpotraviny, tzv. superfoods jsou stále více populárnější, protože lidé čím dál více chápou důležitost návratu k darům přírody a jejím důležitým vlastnostem - dokáží ochránit před nemocemi, zpomalují stárnutí, přinášejí uklidnění - cítíte se po nich dobře, chrání před útokem civilizačních chorob včetně rakoviny, atd.

Čím dál víc lidí si dává pozor na to, aby co nejvíce zredukovali nutnost spotřeby syntetických léků a pokud to jde, nahradili je přírodními produkty. Jedním z takových produktů je i bíle kvetoucí keř Camu Camu, také známý jako rumberry, cacari, camocamo, guavaberry.  dorůstá do výšky 3 - 6 metrů, roste v západní části Amazonky, především v Peru, ve vlhkých tropických klimatech.

Není to tak dávno, co lékárna světa - Amazonie - vydala další ze svých darů. Evropané a severní Američané objevili Camu Camu  (Myrciaria dubia) - ovoce podobné třešním, velmi silný antioxidant s mnoha léčivými vlastnostmi (obrazně řečeno - Camu Camu amazonské kmeny užívají již po tisíciletí). Zjistilo se extrémně vysoké množství vitamínu C a fytochemikálií. Zjistily se také silné antioxidační, protizánětlivé, adstringentní, protinádorové, antivirové, antidepresivní a další vlastnosti. Obsahuje i několik aminokyselin, vitamíny skupiny B, beta-karoten, rutin, bioflavonoidy, vápník, železo, niacin, fosfor atd. Amazonské kmeny Camu Camu používají především jako prevenci proti virovým infekcím. Je účinný proti infekcím jako je herpes, pásový opar, plané neštovice a vůbec virová onemocnění, která vznikají hlavně u oslabených jedinců. Podle studií provedených s Camu Camu byl zjištěn i pozitivní účinek na zmírnění úzkostí a depresí.

Kvůli vysokému množství vitamínu C (toto ovoce má ho 30 - 50x více než pomeranč) je Camu Camu extrémně kyselé. Proto se většinou nepoužívá ke konzumaci bez úpravy či ředění. Dává se do míchaných nápojů, čajů, kokteilů, zmrzlin, atd. Výborný je rozmíchaný ve vodě a oslazený.

Vitamin C obsažený v Camu Camu je v lidském těle velmi dobře vstřebatelný, určitě lépe než syntetický vitamín C. Donedávna Camu Camu nebylo příliš známé ani Evropanům ani Američanům, v Asii je populární již léta. Vědci objevili, že Camu Camu má velmi pozitivní vliv na myšlení, náladovost, umí potlačovat stres. Jen se zatím pořádně neví proč a jaká látka to způsobuje. Vědci se domnívají se, že by to mohlo způsobovat právě extrémní množství vitaminu C, který může v mozku zapnout některé důležité funkce. Předpokládají, že dochází ke zvýšení hladiny serotoninu. Serotonin je mimochodem látka,  která se v centrálním nervovém systému účastní procesů, které se podílejí na vzniku nálad. Jeho nedostatek způsobuje změny nálady, deprese, podrážděnost, poruchy spánku, někdy i agresivitu. Svou roli tady může hrát i vysoké množství vitaminu B, ale zřejmě vše bude způsobeno tou správnou rovnováhou - správnou kombinací všech zdraví prospěšných látek v Camu Camu obsažených. Camu Camu shrnuto zlepšuje paměť, odboürává deprese a úzkosti, zlepšuje náladu. Údajně pacientům, kteří dlouhodobě používají syntetická antidepresiva, u kterých již prakticky vznikla závislost, pak stačí čím dál menší dávky.

Původní obyvatelé Jižní Ameriky zjistili, že Camu Camu je silně antivirové a s úspěchem je používali a používají na nejrůznější virová onemocnění.
Camu Camu má také silné protizánětlivé vlastnosti a jiné látky, které mohou pomoci tělu opravovat klouby, chrupavky, vazy a šlachy podporou produkce kolagenu. Lidé v deštných pralesích používají i tonikum vyrobené z Camu Camu pro podporu zdravých vlasů. Obnovuje lesk, sílu a vitalitu vlasů. Opravuje roztřepené konečky a dává vlasům hedvábnou texturu.

U nás zatím Camu Camu není až tak známým ovocem, ale je to jen otázka času, kdy bude i u nás naším mocným spobojovníkem proti chřipkám a jiným infekčním nemocem, pomocníkem proti stresu, depresím, náladovostem, atd. Dokonce samotná vláda Peru dělá všechno možné proto, aby se z Camu Camu stala jedna z důležitých vývozních komodit. Spoléhají právě na jeho vlastnosti a jeho přínos pro zdraví člověka.

https://www.zelenedrahokamy.cz