Máte rádi čokoládu a cítíte se po ní dobře? Ano, je prokázáno, že čokoláda je výborný antioxidant, pomáhá očím, srdíčku, snižuje tlak, zlepšuje krevní oběh, atd, atd. Ale počkejte až ochutnáte kakaové boby!

Kakaové boby totiž obsahují několikanásobně více energizujících látek, které se při přípravě čokolády ztrácí. Stejně tak je asi 20x větší antioxidant než samotná čokoláda a vůbec je mnohem zdravější. Jestliže někteří vědci pochybují o léčivých vlastnostech čokolády, hlavně kvůli množství cukru a procesu zpracování, u syrových kakaových bobů není o čem pochybovat. A i proto se kakao řadí na seznam superpotravin - superfoods a to dokonce na jedno z předních míst. Indiáni ji nazývali pokrmem bohů.

Čokoláda je považována za skvělé antidepresivum. Syrové kakaové boby ale mají mnohem větší účinnost než zpracovaná čokoláda. Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj. serotoninu, a následkem toho všeho dochází k pocitu uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírné stimulaci, podněcující k další tvořivosti. Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.

Co se týče dalších léčivých látek, obsažených v kakau, kakao jich obsahuje ohromné množství. Je tu celá škála vitamínů, minerálů, antioxidantů. Kakaové boby obsahují přes 300 různých látek, včetně takových, jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, theobromin. Je bohaté na mastné kyseliny omega6, které při zpracování na čokoládu, kakao ztrácí. Užívání čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíku v organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí. Železo je nezbytou podmínkou krvetvorby a prevencí proti anémii. Síra zlepšuje vzhled kůže a vlasů. Chrom je stopový prvek nezbytný pro hospodaření s hladinou sacharidů v krvi, obsažený Mangan se společně se železem podílí na krvetvorbě. Zinek je nezbytný pro imunitní systém, játra, slinivku a enzymatické reakce, měď podporuje krvetvorbu a imunitu. Kakao snižuje krevní tlak, zpomaluje demenci, údajně brání předčasnému porodu, působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Údajně pomáhá i proti infarktu a boby by měl jíst jako prevenci hlavně ten, kdo už nějaký infarkt prodělal.

A jak nepražené kakaové boby chutnají? Chuť surového kakaa by se mohla nazvat jako nejčokoládovější čokoláda. Po prvním ochutnání vám možná bude chybět sladkost, možná mu na chuť přijdete až po několikáté ochutnávce a možná se do něj okamžitě zamilujete. Konzumovat se dají třeba místo arašídů. Přirovnání s oříšky je na místě, protože jsou si svou konzistencí dost podobné. Jsou zhruba stejně měkké, nebo tvrdé, chcete-li. Na kakaové boby si ale zpravidla zvyknete už po prvním balíčku a pak na ně nedáte dopustit. No a když vám bude chybět ta sladkost, není špatné si pak do bobů zamíchat pár zrnek čokolády. Anebo, jak to jíme my, v redakci, smícháme třetinu kakaa s jednou třetinou kustovnice a jednou třetinou brusinek. Tahle směs prostě nemá chybu a je to taková vitamínová a antioxidační bomba, že si na vás jen tak nějaká choroba netroufne.

PRODUKTY KAKAOVÉ BOBY