Spirulina je sladkovodní modrozelená sinice z řádu Oscillatoriales a poslední dobou velmi žádanou a oblíbenou „zelenou potravinou“. Vyskytuje se převážně v tropických a subtropických jezerech v Africe, Asii i Jižní Americe, převážně tam, kde je vysoká kyselost a vysoká koncentrace uhličitanů a hydrogenuhličitanů.

Její účinky využívali už staří Aztékové. Spirulina je zdrojem vysoce ceněné bílkoviny. Zatímco například maso má 25% proteinů, spirulina má až 70% proteinů, což ji řadí na špici mezi všemi živými organismy. Je také skvělým detoxikantem, posiluje imunitu, je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek jako např. beta karotenů, vitamínů či antioxidantů. Obsahuje látku phenylalanin, který tlumí nadměrnou chuť k jídlu, proto je spirulína oblíbeným doplňkem diet pro snížení nadváhy.

Je vhodná pro osoby se sníženou schopností příjmu potravin, protože má velmi vysokou nutriční hodnotu. Mimořádně vysoké hodnoty antioxidantů v podobě beta-karotenu, chlorofylu, zeaxantinu a phycocyaninu chrání organismus před degenerativními procesy v buňkách, předčasnému stárnutí a napomáhají prevenci proti rakovině.
Spirulina je rovněž zdrojem nenasycených mastných kyselin. Např. obsahuje velmi vysoké hodnoty gama-linolenové kyseliny (GLA). Hraje důležitou úlohu pro zdraví pokožky a vlasů, působí proti zánětlivým procesům při artritidě a napomáhá tělu vyrovnat se s alergiemi. Byla provedena studie na 270 dětech žijících v zamořené oblasti Černobylu, které trpěly zvýšenými alergickými reakcemi. Jejich stav se razantně zlepšil po šesti týdnech požívání 5 g spiruliny denně. Z vitaminů je spirulina bohatá na vit. sk. B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 - ten v případě spiruliny na základě výzkumů nezvyšuje jeho množství v krvi, ale společně s phycocyaninem napomáhá využití železa pro krvetvorbu), vit. E a H. Z minerálů pak spirulina obsahuje celé spektrum stopových prvků, např. draslík, fosfor, hořčík, mangan, selen, vápník, zinek, železo.