Mandarinková kůra jako léčivé koření. I sladká voňavá mandarinka, snad všemi oblíbené ovoce, je přírodou obdařená o dobrý zdroj vitaminu C, pektin, silice, formu rozpustné vlákniny, která může pomáhat ke snižování hodnot krevního cholesterolu.

I blanka mezi jednotlivými dílky dužiny obsahuje pektin. Dužina i membrány obsahuji také bioflavonoidy, které účinkují stejným způsobem jako antioxidanty. Vitamin C, který je současně antioxidantem, pomáhá předcházet škodám působeným volnými radikály a tak poskytuje určitou ochranu proti různým formám rakoviny.

Kůra zmírňuje zvracení, nechutenství a záněty dýchacích cest. Dnešní výzkumy ukazují na nejzajímavější výskyt diterpenů a terpenoidů, které mají velmi silné protinádorové účinky. Díky obsahu flavonoidů, které mají ve vysokých koncentracích příznivé účinky, má mandarinka pozitivní vliv i  na srdce, cévní systém, ledviny a snížení krevního tlaku. V Číně se kůra z mandarinky používá k lepšímu trávení, zmírňuje nechutenství a zvracení, k vysušování vlhkosti a přeměně hlenů a na podporu trávení u lidí s nadváhou, kterým tak pomáhá snižovat váhu.

Domovinou keřů a stromů mandarinek - Citrus reticulata je východní Asie. Všechny druhy mandarinek patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se snadno olupuje, ostatní, ty neloupatelné pro zachování pevných nervů, raději nekupovat. Plody dozrávají na podzim, kdy je možné jejich tenkou oranžovou až načervenalou kůru poměrně snadno sloupat. Sebraná kůra se pak suší na slunci.

Není kůra jako kůra

Kůra mandarinky, která byla na jih od řeky Jang-c´ velmi oblíbena, je typickým příkladem potraviny, jejíž používání se přesunulo i na sever. Nicméně existuje rčení, že mandarinková kůra z oblastí za řekou Chuaj (tj. ze severu Číny) je malá a vysušená. Mají-li být totiž plody mandarinkovníků voňavé, šťavnaté a sladké, potřebují vlhké klima a úrodnou půdu jihu Číny.

Kůra jako zdravé koření

Mandarinková kůra zachovává sladkou ovocnou chuť i vůni, zároveň však nese stopy svíravé a hořké chuti. Při použití v kuchyni dodává jídlu své aroma, lehce nasládlou a pikantní chuť, ale hlavně dokáže při přípravě masa urychlit jeho měknutí a dodává mu křehkost. Navíc, zanesená do jídel zlepšuje stravitelnost, snižuje nadýmání a pálení žáhy. Nejkvalitnější mandarinková kůra pochází z provincie Kuangtung a podobně i kuangtungští kuchaři jsou proslulí jejím nápaditým používáním.

Kůra v kosmetice

Výtažky z mandarinky se doporučují pro pleť mastnou, nečistou a při akné. Osvěžuje, tonizuje a dezodoruje, působí proti celulitidě nebo k ošetřování strií a je oblíbenou součástí dětské kosmetiky.

Kůra v aromaterapii

Vůně stimuluje psychiku, osvěžuje, dezinfikuje, povzbuzuje nervovou činnost a zároveň uvolňuje a uklidňuje, napomáhá relaxaci, působí proti křečím, snižuje krevní tlak, příznivě ovlivňuje činnost žaludku - podporuje trávení a uvolňuje při nadýmání, pomáhá při nevolnosti, harmonizuje a posiluje spánek, zmírňuje bolesti při migréně.

Samotnou kůru z té správné mandarinky koupíte zde