Kustovnice čínská (kou-čchi), zvaná také jako goji (godži) se již používá v celé Číně staletí hlavně jako omlazující ovoce.

Bobule se rychle staly nejen populární ale i žádaným a nepostradatelným potravinovým doplňkem. Jsou vhodné především pro muže ve středních letech, ale i pro ženy a jejich věčné mládí. Pro jejich velkou oblibu se Kou-čchi v Číně prodávají na každém rohu, v lékárnách, na trzích, ale i v samoobsluhách. Podle tradiční medicíny mají kou-čchi sladkou chuť a jsou prospěšné na lidský organizmus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku bez negativních vedlejších účinků. Kustovnice čínská příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech. Zlepšuje krvetvorbu, podporuje růst a  má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií.

Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu a podporuje sexuální funkce, omezuje vznik impotence. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje zrak, jehož ostrost podle tradiční čínské medicíny závisí právě na stavu jater. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Kou-čchi obsahují aminokyseliny, betakaroten, vitamin C, vitaminy B 1 a B 2, betasitosterol, kyselinu linolovou, mnoho důležitých stopových prvků, imunologicky aktivní polysacharidy, seskviterpenoidy a sloučeninu betain. V sedmdesátých letech bylo prokázáno, že právě  betain léčí různé chronické jaterní choroby a příznivě působí na regeneraci jaterních buněk. Játra využívají betain k tomu, aby vyráběla cholin, který zklidňuje, zlepšuje paměť a chrání proti ztučnění jater (steatóze).

Kou-čchi se přidávají k různým jídlům nebo se z nich připravuje odvar. Tradiční čínská medicína je využívá i v léčebných formulích při léčbě nemocí z nedostatku jinu, které jsou doprovázeny žízní, včetně např. tuberkulózy či cukrovky v jejich počátcích, při závratích, zhoršeném vidění a chronickém kašli. Moudrost starých Číňanů potvrdil i nedávný výzkum plodů Kustovnice čínské. Bylo zjištěno, že plody podporují imunitní odezvu organismu a redukují počet antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Využívají se proto i při léčbě lupénky. Také afrodiziakální vlastnosti plodů kustovnice byly do jisté míry prokázány.  Na přípravu odvaru se doporučuje asi 6-18 g sušených plodů denně. Plody Kustovnice čínské i cizí se obvykle v léčebných formulích kombinují s dalšími bylinami.

Kustovnice čínská roste jako trnitý keř s převislými větvemi, který má střídavé listy a kvete drobnými fialovými kvítky. Plody jsou jasně červené bobule na dlouhých stopkách, silně se rozrůstá, často zplaňuje a vytváří křoviny, které slouží ptákům jako úkryt a bobule jako potrava. V Číně se k léčebným účelům rovněž používají plody příbuzné Kustovnice cizí.

Je pravděpodobné, že i plody kustovnice, která roste u nás, mají léčivé účinky. Protože je ale tato rostlina u nás z farmakologického hlediska neprozkoumaná, raději její plody používat nebudeme a spolehneme se na osvědčenou kustovnici čínskou.