Rakytník řešetákový – koním září srst, lidem se jasní zrak a posiluje imunita. Konzumací plodu rakytníku se zlepšuje celkový zdravotní stav člověka, zvyšuje se jeho pracovní schopnost a aktivita, posiluje se imunita od batolat až po seniory.

I když prospívá při všech onemocněních, jeho nejvýznamnější ověřené účinky má na žaludeční onemocnění a vředy, zlepšuje oběh krve, hojí sliznice plic a průdušek, prospívá kloubům, léčí revma a dnu, působí proti skleróze, tlumí bolest a pomáhá při Basedowově nemoci způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy. Rakytník se používá k léčebným účelům již od pradávna.

Jeho domovem je Kavkaz a střední Asie. Na Sibiři rakytník místní lidé nazývají sibiřským ananasem a je téměř jediným účinným podporovatelem jejich zdraví v této nádherné, ale drsné krajině. Bobulky rakytníku obsahují mnoho vitamínu C a vitamínu E - nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsah karotenu, ze kterého se tvoří vitamín A, se rakytník vyrovná mrkvi, považované za jeho nejbohatší zdroj. Rozbory potvrdily přítomnost dalších vitamínů skupiny B, dále minerálů a množství cenných látek. V jejich vzájemném vyváženém spojení je skrývá mimořádná léčivá síla rakytníku. Rakytník je zeleno-stříbrný keř až strom na podzim obsypaný oranžovými plody. Při pěstování rakytníku musíme být jeden samčí keř asi na tři samičí, jinak by se neoplodnily. U nás volně neroste, objevuje se však v parcích, zahradách, kolem cest a začíná se pěstovat také k léčebným účelům a prodávat v obchodech se zdravou výživou, bylinkářstvích či lékárnách ve formě sirupu, čaje, šťáv či oleje.Rakytníkový olej při vnějším používání hojí rány, popáleniny, omrzliny, zapařeniny a prakticky všechny kožní nemoci. Vitamín E je nejlepším prostředkem na pokožku. Zvyšuje její pružnost, omezuje tvorbu vrásek, při drobnějším poranění ji zaceluje bez jizev. Proto je olej také dobrým kosmetickým prostředkem na masáž a ošetření pokožky.

Rakytníkový olej: Plody usušíme na mírně teplém a vzdušném místě, musí si zachovat původní barvu a vůni. Potom je rozdrtíme a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, na vnitřní užívání je nejlepší panenský, aby byla drť dobře zakrytá. Necháme 3 - 4 týdny stát na teplém místě. Denně protřepáváme. Přecedíme, zbytek protlačíme přes řídké plátno, skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme vnitřně 3 x denně 1 lžičku.

Rakatníkový čaj: Dvě polévkové lžíce rakytníkových bobulek vaříme 5 minut, potom přecedíme a můžeme podávat.